Cara Memulakan Perniagaan Bisnes Makanan

Cara Memulakan Perniagaan Bisnes Makanan

99 jenis perniagaan dari rumah. 

Guest Post: 

Ramai yang bertanya “Macam mana nak mulakan perniagaan makanan?”. So eloklah saya berkongsi tips tentang cara memulakan bisnes makanan ini. Saya tumpukan pada bisnes makanan kerana ia mudah di mulakan dengan peralatan yang sedia ada di rumah. Manakala modalnya sangat rendah dibandingkan perniagaan lain. Yang bestnya keuntungannya berganda. 

Memang best buat bisnes makanan kerana boleh buat di rumah bersama keluarga tercinta. Sambil berniaga sambil bersama keluarga. Itu yang bahagia bila bekerja keluarga bersama. Anda boleh belajar bisnes bun di www.rahsiabun.com

7 Langkah Mulakan Bisnes Perniagaan Makanan

Langkah 1: Kalau nak mula bisnes makanan, kenalah belajar memasak dulu. Dan kena belajar dari mereka yang berpengalaman. Barulah sedap masakan tu. Lepas belajar anda kena selalu pratikkan dan biasakan diri dengan memasak. Sebab bila selalu memasak, akan timbul rasa minat dan seronok. Memang seronok memasak nie sebenarnya. Ini satu permulaan yang baik untuk cara anda memulakan perniagaan makanan anda sendiri.

Langkah 2: Seterusnya berkongsi masakan anda dengan orang disekeliling anda. Dapatkan feedback dan pandangan mereka terhadap masakan anda. Dengar feedback mereka dengan hati yang terbuka. Seterusnya memperbaiki lagi masakan anda. Bila masakan dah perfect, baru anda akan bersemangat untuk memulakan bisnes makanan. Manakala kawan-kawan anda pasti akan memberi sokongan dan memberi pelbagai idea untuk cara memulakan perniagaan makanan.

Langkah 3: Masakan kena betul-betul sedap sebelum menjual. Ini penting. Tempat niaga bukan tempat testing sedap ke tak masakan anda. Jika masakan anda belum bagus, tapi anda dah start jual. Habislah anda menjadi bahan kutukan satu kampung. Selepas itu, walaupun anda telah perbaiki masakan anda, orang kampung tetap tak akan mencuba lagi. Tengok muka anda terus cancel nak beli. ha.ha.ha. So sebelum menjual, bagi testing masakan anda pada kawan atau peniaga dulu.

Langkah 4: Berbaik-baik dengan peniaga makanan di kawasan anda. Saya teringat pula dengan makcik perniaga nasi berlauk yang mencuba putu saya dulu. Nak tahu apa berlaku pada hari seterusnya. Makcik tu tanya saya “Dik, kalau adik letak putu tu kat kedai makcik, berapa harga adik boleh tolak kat makcik”. Terperanjat saya. Sebelum ini saya tak terfikir pun putu bambu boleh di supply kat kedai makan.

Jika anda ingin mula berniaga, anda kena rapat dan berbaik-baik dengan peniaga-peniaga makanan di sekeliling anda. Ini bukan sahaja menambah minat anda dalam bisnes makanan. Malah memberi peluang perniagaan tanpa diduga. Percayalah, apabila anda rapat dengan peniaga makanan, ia akan memudahkan anda memulakan perniagaan makanan anda. Soalan-soalan seperti nak cari tapak niaga, nak cari alat berniaga dan sebagainya akan terjawab dan dibantu oleh kawan-kawan peniaga di tempat anda.

Langkah 5: Mencari lokasi perniagaan atau bisnes yang strategik. Cara paling mudah ialah mendapatkan nasihat dari peniaga-peniaga di kawasan anda. Sebab itu berkawan dengan peniaga-peniaga makanan sangat memudahkan anda memulakan perniagaan anda. Cubalah berkawan dengan peniaga-peniaga makanan seperti peniaga goreng pisang di tepi jalan. Ia sangat membantu anda mula bisnes makanan dengan jayanya. Yang penting jangan sesekali berputus asa.

Langkah 6: Sebelum meletak harga pada produk makanan, kenalah survey harga pesaing anda terlebih dahulu. Kalau anda letak harga terlalu tinggi daripada orang lain, ini akan menyebabkan pelangan marah dan memburuk-burukkan bisnes anda. Tapi jangan pula terlalu murah, nanti penat jee dapat. Sebab itu penting imu pengiraan kos. Sebab tu saya ajar pengiraan kos dalam video masakan saya.

Langkah 7: Apabila bisnes dah maju dan banyak customer. Kenalah ambil pekerja. Sekarang nie pun ramai lepasan spm dan graduan tak bekerja. Dapat juga membantu adik-adik yang menganggur tu. Apabila telah ada pakerja, insyaAllah lebih mudah bisnes tu. Arah jeee pekerja. Yang penting resepi masakan bisnes jangan diajar habis kepada pekerja. Kalau tak, tak lama berhenti lee meraka buka gerai sendiri. heee..

Source

https://hairul.com/blog/cara-memulakan-perniagaan-bisnes-makanan/

cara buat website

Leave a Reply

Close Menu
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com